Factori de risc

Studiile au descoperit următorii factori de risc pentru cancerul colorectal:


vârsta de peste 50 de ani: Mai mult de 90 la sută din persoanele cu această boală au o vârstă de peste 50 de ani la diagnosticarea cu cancer colorectal. Vârsta medie la diagnostic este de 72 de ani
polipi colorectali: Polipii sunt excrescente pe peretele interior al colonului sau a rectului. La persoanele de peste 50 de ani prezenţa polipilor colorectali este un lucru normal. Dar dinpăcate acestea pot deveni canceroase.
istoricul familial de cancer colorectal: persoanele care au rude apropiate (părinţi, fraţi, surori, sau copii) cu o istorie de cancer colorectal sunt oarecum mai susceptibile de a dezvolta aceasta boală , mai ales în cazul în care au apărut la o vîrsta fragedă. În cazul în care mai multe rude au avut cancer colorectal, riscul este şi mai mare.
antecedente personale de cancer: În cazul persoanelor care au avut deja cancer colorectal, şansa de a avea această boală şi a doua oară, este destul de mare. De asemenea, femeile cu antecedente de cancer ovarian, uter (endometru), sau de sân, prezintă un risc mai mare la dezvoltarea cancerulu de colon sau rect.


colita ulceroasă sau boala Crohn: O persoană care din anumite condiţii a avut inflamaţie la colon (colită ulceroasă sau boala Crohn) pe parcursul a mai multor ani, prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer colorectal.
dieta: studii noi legate de cancer sugerează că dietele bogate in grăsimi (in special grăsimi de animale) şi scăzute în calciu, acid folic,  şi fibre poate creste riscul de cancer colorectal. De asemenea, unele studii sugerează că oamenii care au o dieta foarte săracă în fructe şi legume pot avea un risc mai mare de cancer colorectal. Cu toate acestea, rezultatele studiilor legate de dietă nu coincid întodeauna, dar e bine de ştiut ca o metodă de prevenţie.
fumatul: O persoană care fumează este la un risc crescut de formare a polipilor rectale şi a cancerului colorectal.