Detectarea si diagnosticarea

examenclinicÎnainte de a avea vreun simptom medicul dumneavoastră poate investiga existenţa cancerului de sân. Cu ocazie unei consultaţii medicul dumneavoastră vă va întreba despre istoricul medical personal cât şi familial, după care va urma un examen fizic. Medicul dumneavoastră poate solicita unul sau mai multe investigaţii imagistice, cum ar fi o mamografie.

Medicii recomandă ca femeile să se prezinte la examene clinice periodice de sân şi mamografii pentru a depista cancerul de sân încă în stadiul incipient. Probabilitatea succesului tratamentelor este mult mai mare atunci când cancerul de sân este detectat din timp.

Examenul clinic al sânilor

În timpul unui examen clinic de sân, medicul specialist va controala sânii. Vi se poate cere să ridicaţi braţele deasupra capului, să le lăsaţi atârnate pe lângă corp sau să puneţi cele doua mâini la şold.

Doctorul va căuta diferenţele de dimensiune sau formă dintre sâni. Totodată pielea sânilor este verificat pentru a vedea dacă există vreo erupţie sau alte semne anormale. Mameloanele dvs. pot fi stoarse pentru a verifica curgerea vreunui lichid.

Folosind degetele doctorul va controla sânii, zona de sub braţ şi zona de clavicula. Un nod este, în general, de mărimea unui bob de mazăre. Examenul se face pe o parte şi apoi pe celălalt.
Dacă aveţi un nodul, doctorul va simţi dimensiunea, forma şi textura. Nodulii benigni se simt adesea diferit de cele canceroase. Nodulii care sunt moi, rotunde, netede şi mobile sunt probabil benigne. Un nodul dur, cu o forma ciudată care se simte ataşat ferm în cadrul mamar este cu mai mare probabilitate cancer, dar mai este nevoie de efectuare unor teste pentru a determina exact tipul acestuia.

mamografieMamografia

O mamografie este o imagine cu raze X a ţesuturilor din interiorul sânului. Mamografiile pot arăta de multe ori un nodul mamar înainte ca acesta sa fie palpabil.

Înainte de a avea orice fel de  simptome, femeile ar trebui să se supună la mamografii regulate pentru a detecta cancerul de sân în faza incipientă:

     * Femeile peste 40 de ani: mamografie la fiecare 1 sau 2 ani.
     * Femeile mai tinere de 40 de ani şi cu factori de risc multiple care pot duce la apariţia cancerului de sân ar trebui să asculte sfatul medicului referitor la frecvenţa efectuării unor  mamografii.

Medicii folosesc mamografia ca metodă de diagnosticare pentru a afla mai multe despre modificările de sân neobişnuite, cum ar fi un nodul, durere, îngroşare, secreţie mamelonară sau modificare a dimensiunii sânilor sau formei acestora. Mamografiile se pot concentra pe o anumită zonă a sânului.

Alte investigaţii paraclinice

Dacă apare o anomalie în timpul unui examen clinic de sân sau după o mamografie, medicul poate solicita alte investigaţii paraclinice:

  •    Ultrasunete: Un dispozitiv cu ultrasunete trimite unde de sunet pe care oamenii nu le pot auzi. Undele sonore se reflecta în ţesutul mamar. Un computer utilizează ecoul pentru a crea o imagine. Imaginea poate arăta dacă un nodul este solid, umplut cu lichid (un chist) sau un amestec din ambele. Chisturile de obicei nu sunt canceroase. Dar un nodul solid poate fi cancer.
  •    RMN: RMN foloseşte un magnet puternic conectat la un calculator. Cu ajutorul aparatului se realizează imagini detaliate ale ţesutului mamar. Aceste imagini pot arăta diferenţa dintre ţesutul normal şi cele bolnave.
  •    Biopsie: Biopsia este prelevarea unui fragment de ţesut cu scopul de a fi examinat. O biopsie este singurul mod de a spune sigur dacă nodulul este cancerigen sau nu.

Medicul dumneavoastră vă poate trimite la un chirurg sau un specialist de sân pentru o biopsie. Chirurgul sau specialistul va lua mostre de lichid sau ţesut mamar.
Un patolog va verifica mostra pentru celule canceroase. În cazul în care se găsesc celule canceroase, patologul poate spune ce tip de cancer este. Cel mai frecvent tip de cancer mamar este carcinomul ductal. Ea se dezvoltă la nivelul ductelor. Carcinomul lobular este un alt tip de cancer. Ea se dezvoltă de la nivelul lobilor sau lobulilor.

În cazul în care biopsia determină existenţa cancerului de sân, medicul trebuie stadializeze cancerul. Metoda depinde pe dimensiunea cancerului, dacă cancerul a invadat ţesuturile din jur şi dacă cancerul s-a răspândit în alte părţi ale corpului.

Este foarte importantă cunoaşterea stadiului cancerului pentru ca pacientul să primească terapia corenspunzătoare. De exemplu, dacă cancerul de sân se răspândeşte la oase, celulele canceroase din oase sunt de fapt celulele canceroase ale sânului. Diagnosticul va fi cancer de sân metastatic, nu cancer osos. Din aceste considerente, este tratat ca cancer de sân şi nu ca cancer osos. Medicii numesc noua tumoare boală metastatică.

Citeşte şi: stadiile cancerului de sân