Factori de risk

semnul intraebariiCând vi se aduce la cunoştinţă că aveţi cancer de sân, e firesc să vă întrebaţi ce a cauzat boala. Dar nimeni nu ştie cauzele exacte ale cancerului de sân. Medicii rareori pot spune de ce o femeie dezvoltă cancer de sân şi alta nu.

Se ştie că lovirea sau atingerea sânului nu cauzează cancer, precum şi faptul că cancerul de sân nu este contagioasă.

Medicii, de asemenea, ştiu că femeile care prezintă anumiţi factori de risc sunt mai predispuse decât altele să dezvolte cancer de sân. Un factor de risc creşte şansa de a avea o boală.

Sunt factori de risc (cum ar fi consumul de alcool) care pot fi evitate, dar cele mai multe, cum ar fi un istoric familial de cancer mamar, nu pot fi evitate.

Factorii de risc pentru cancerul de sân conform studiilor efectuate sunt următoarele:

  • Vârsta: şansa de a dezvolta cancer de sân creşte odată cu vârsta femeilor. Majoritatea femeilor au 60 de ani atunci când sunt diagnosticaţi.
  • Istoricul de sănătate personală: având cancer de sân în unul dintre sâni creşte riscul de apariţie a cancerului de sân şi în celălalt. De asemenea, având anumite tipuri de celule anormale de sân (hiperplazie atipică, carcinom lobular in situ carcinomul [LCIS]) creşte riscul de cancer mamar invaziv. Aceste celule atipice se pot descoperi prin efectuarea unei biopsii de sân.
  • Istoricul de sănătate al familiei: Riscul de cancer de sân este mai mare în cazul în care mama, sora, fiica au avut cancer de sân. Riscul este şi mai mare dacă membrul familiei a avut cancer de sân înainte de vârsta de 50 de ani.
  • Terapie de radiaţii la piept: Femeile care au avut radioterapie la piept (inclusiv sâni) înainte de 30 de ani au un risc crescut de cancer de sân. Aceasta include femeile tratate cu radiaţii de limfom Hodgkin. Studiile arată cu cât o femeie a fost mai tânără la efectuarea tratamentul cu radiaţii, cu atât mai mare este riscul de a avea cancer de sân.
  • Istoricul menstrual şi reproductiv

* La femeile care nasc primul copil la o vârstă înaintată, creşte şansa apariţiei cancerului de sân.

* Femeile care nu au născut copii prezintă risc crescut de cancer de sân.

* La femeile cu primul ciclu menstrual înainte de vârsta de 12 ani riscul cancerului de sân este crescut.

* Femeile care au trecut prin menopauză după vârsta de 55 de ani sunt la un risc crescut de cancer de sân.

* Femeile care sunt sub terapie hormonală (menopauză) de mai mulţi ani au un risc crescut de cancer de sân.

  • Lipsa de activitate fizică: Femeile care sunt inactivi din punct de vedere fizic pe tot parcursul vieţii prezintă un risc crescut de cancer de sân.
  • Consumul de alcool: Studiile sugerează cu cât o femeie bea mai mult, cu atât creşte riscul de cancer mamar.

Predispoziţia la un factor de risc mai sus menţionat nu înseamnă că o femeie va face cancer la sân. Majoritatea femeilor care prezintă factori de risc nu dezvoltă cancer de sân.

Citeşte şi: Simtomele cancerului de sân