Tratamente

chemoterapieÎn momentul de faţă există mai multe modalităţi de a trata cancerul de sân. De cele mai multe ori forma de tratament care trebuie urmat este în strânsă legătură cu stadiul în care a ajuns cancerul mamar.


Cele mai frecvente modalităţi de terapie sunt : tratamentul chirurgical, chimioterapia, terapia hormonală, radioterapia.

Tratamentul chirurgical:
La cele mai multe cazuri de cancer mamar este nevoie de intervenţie chirurgicală pentru a îndepărta ţesutul.
Tratamentul chirurgical a sânilor este procedeul prin care se îndepărtează ţesutul malign, dar nu şi sânul în totalitate –aceste intervenţii se numesc lumpectomie.
Mestactomia totală - Aceasta este o operaţie de îndepărtare a sânului în întregime (sau cât mai mult posibil din ţesutul mamar)

Radioterapia:
 Radioterapia se bazează pe folosirea razelor X pentru a distruge celulele canceroase. Ea afectează numai celulele corpului din zona care este tratată. Radioterapia poate fi utilizată şi după o intervenţie chirurgicală pentru a distruge celulele canceroase care rămân în zonă.

Medicii folosesc două tipuri de radioterapii pentru tratarea cancerului de sân. În unele cazuri pacienţii trebuie sa beneficieze de ambele tipuri:

     * Radioterapie externă: radiaţiile sunt emise de un aparat mare din afara corpului. Veţi efectua terapia la un spital sau o clinică. Tratamentele durează deobicei de la 4 până la 6 săptămâni. Radiaţia externă este cel mai des utilizat tip de radioterapie pentru tratarea cancerul de sân.
     * Radioterapia internă (radioterapie implant): Medicul introduce una sau mai multe tuburi subţiri în interiorul sânului printr-o incizie mică. O substanţă radioactivă este încărcată în tub. Sesiunea de tratament poate dura câteva minute, iar substanţa este eliminată. După eliminare nu rămâne în corp niciunfel de substanţă radioactivă. Radioterapia internă poate fi repetat în fiecare zi timp de o săptămână.

Chimioterapia:
Chimioterapia utilizează medicamente pentru a distruge celulele canceroase. Medicamentele folosite la tratarea cancerul de sân se administreaza intravenos (injecţie) sau pe cale orală (pastile). Deobicei se folosesc ambele metode de administrare la un pacient.

Terapia hormonală:

Terapia hormonală poate fi numit, de asemenea,  tratamentul anti-hormon. Dacă testele de laborator arată că tumoarea are receptori hormonali, atunci terapia hormonală poate fi o opţiune. Terapia hormonală stopează creşterea celulelelor canceroase, care se folosesc de anumiţi hormoni pentru a se reproduce şi creşte.