Tratamente

chemoterapieTratamentul se recomandă în funcție de stadiul în care se află cancerul, de mărimea tumorii, localizarea și extinderea ei, precum si de starea de sănătate a pacientului

Stadii ale cancerului esofagian :

  1. cancerul este prezent numai în stratul superior al celulelor ce căptușesc esofagul.
  2. cancerul implică straturi de profunzime ale celulelor ce căptușesc esofagul sau s-a răspândit la ganglionii limfatici din vecinatate.
  3. cancerul s-a răspândit adânc în pereții esofagului sau s-a răspândit la țesuturi și/sau la ganglionii limfatici din apropierea esofagului.
  4. cancerul s-a răspândit în alte părti ale corpului precum : ficat, plămâni

 

Tratamente

Operația, este tratamentul cel mai frecvent. Se îndepartează tumoarea împreună cu o porțiune
din esofag și ganglionul limfatic, precum și o parte din țesuturile invecinate (esofagtomie). Partea sănătoasă a esofagului se leagă de stomac, uneori cu ajutorul unei părti de intestin sau printrun tub de plastic. Uneori, operația este efectuată după alte tipuri de tratament.
Radioterapia
Radioterapia are efect asupra celulelor din zona afectată și are scopul de a distruge celulele
canceroase.

  •  radioterapie externă  se face prin direcționarea razelor X în zona afectată - aparatele cel mai frecvent utilizate sunt acceleratorii liniari. Tratamentul se repetă de 5 ori pe săptămână, pe parcursul a mau multor săptămâni.
  •  Brahiterapia (sau radioterapia internă).Prin această metodă se introduce un tub in esofag. Radiația se face prin acest tub. Odata ce tubul este scos, nu rămân urme de radioactivitate în corpul pacientului. De obicei aces fel de tratament nu se repetă.

Chimioterapia presupune tratamentul cu ajutorul medicamentelor citostatice.
Terapia cu laser se face prin utilizarea luminii de înaltă intensitate, pentru distrugerea celulelor canceroase.
Terapia fotodinamică presupune utilizarea medicamentelor care expuse la o lumină specială sunt absorbite de celulele canceroase.