Factori de risc

3generatiiFactori de risc în cazul cancerului ovarian:
Medicii de cele mai multe ori nu pot explica de ce unele femei dezvoltă cancer ovarian şi  altele nu. Cu toate acestea, ştim că femeile cu anumiţi factori de risc sunt mai predispuşi la cancerul ovarian .

Studiile au descoperit următorii factori de risc pentru cancerul ovarian:

  • istoricul familial de cancer: femeile care au o mamă, fiică, sau soră cu cancer ovarian au un risc crescut la aceasta boala. De asemenea, femeile cu un istoric familial de cancer de sân, uter, colon, rect  pot avea, de asemenea, un risc crescut la cancer ovarian.

  În cazul în care mai multe femei într-o familie au avut cancer ovarian sau de sân, mai ales la o vârsta fragedă, acest lucru este considerat un istoric familial puternic. Dacă aveţi un istoric familial puternic de cancer ovarian sau de sân, este recomandat să vorbiti cu un consilier genetic. Consilierul poate sugera teste genetice pentru tine şi pentru femeile din familia ta. Testele genetice pot arăta, uneori, prezenţa unor modificări genetice specifice, care cresc riscul de cancer ovarian.

  • antecedente personale de cancer: femeile care au avut cancer de sân, uter, colon, rect au un risc mai mare de cancer ovarian.
  • vârsta peste 55 de ani: majoritatea femeilor au implinit 55 de ani, atunci când sunt diagnosticate cu cancer ovarian.
  • femeile mai în vârstă care nu au fost însărcinate au un risc crescut de cancer ovarian.
  • terapia hormonală de menopauză: unele studii au arătat, că femeile care iau estrogen timp de 10 ani sau mai mult prezintă un risc crescut de cancer ovarian.

Oamenii de ştiinţă au studiat de asemenea, dacă medicamentele pentru fertilitate, folosirea pudrei de talc, sau obezitatea sunt factori de risc. Nu este clar dacă acestea sunt factori de risc, dar dacă sunt, ele nu sunt factori de risc minore.
Având un factor de risc nu înseamnă că o femeie va avea cancer ovarian. Majoritatea femeilor care au aceste factori de risc nu vor avea cancer ovarian. Pe de altă parte, femeile la care apare cancerul ovarian nu au avut niciun factor de risc. Dacă credeţi ca la dvs poate sa apară această boală, consultaţi un medic specialist.