Factori de risc

Factori de risc la cancerul pulmonar :

scrumieraplamaniTutunul
Fumul de tutun este responsabil pentru cele mai multe cazuri de cancer pulmonar. Substanțele nocive din fum atacă celulele pulmonare. Ca urmare fumatul (țigara, pipa , trabucul)  pot cauza cancer pulmonar, dar la nefumători și fumatul pasiv poate cauza cancer pulmonar.
Cu cât o persoană este expusă mai mult timp la fum, cu atât crește riscul apariției cancerului pulmonar.


Radon
Radonul este un gaz radioactiv care se formează în sol prin dezintegrarea radiului, fără miros sau gust. Oamenii care lucrează în mine pot fi expuși la radon. Radonul atacă celulele pulmonare, astfel persoanele expuse la radon prezintă un risc crescut de cancer pulmonar. Riscul apariției cancerului pulmonar de la radon este mai mare pentru persoanele care sunt și fumători.
Azbestul si alte substanțe: persoanele cu anumite locuri de muncă (cum ar fi cele care lucrează în construcții și industria chimică) au un risc crescut de cancer pulmonar. Expunerea la azbest, arsenic, crom, nichel, gudron și alte substanțe pot cauza cancer pulmonar. Riscul este mai mare pentru cei care sunt expuși ani întregi la aceste substanțe.
Poluarea aerului: poluarea aerului poate crește ușor riscul apariției cancerului pulmonar. Riscului îmbolnăvirii din cauza aerului poluat crește în cazul persoanelor care fumează.
Antecedente familiale de cancer pulmonar: persoanele cu tatăl, mama, fratele sau sora care au avut cancer pulmonar prezintă un  risc ușor crescut la boală, chiar dacă acestea nu fumează.

Cercetătorii au studiat și alți factori de risc posibili. De exemplu, având anumite boli pulmonare (cum ar fi tuberculoza sau bronșita) timp de mulți ani, poate crește riscul de cancer pulmonar. Nu este clar deocamdată dacă anumite boli pulmonare prezintă sau nu un factor de risc.

Citeşte şi: Simtomele cancerului pulmonar