Simptome si diagnosticarea

Simptomele cancerului pulmonar

tusaCancerul pulmonar timpuriu de multe ori nu prezintă simptome. Dar, cum cancerul evolueaza, printre simptomele amintim:

  •      tusea care se agravează
  •      probleme de respirație, cum ar fi scurtarea respirației
  •      dureri toracice constante
  •      tuse cu sânge
  •      vocea devine răgușită
  •      infecții pulmonare frecvente, cum ar fi pneumonie
  •      senzație de oboseală tot timpul
  •      pierdere în greutate fără o cauză cunoscută

Și alte probleme de sănătate pot provoca aceste simptome. Oricine cu una din aceste simptome ar trebui să viziteze un medic pentru a fi diagnosticat și tratat cât mai devreme posibil.

Diagnosticarea cancerului pulmonar

 

Dacă prezentați un simptom care sugerează prezența cancerului pulmonar, medicul Dvs. trebuie să afle dacă aceasta se datorează cancerului sau aveți o altă boală. Medicul vă poate întreba despre istoricul medical personal și de familie. Totodată se cer analize de sânge (care ajută la aprecierea stării generale de sănătate și a posibilei răspândiri a cancerului pulmonar), si este posibil să vi se efectueze unul sau mai multe dintre următoarele teste:

    Radiografia pulmonară: prin radiografia pieptului se pot descoperi tumori sau anomalii de fluide, afecţiuni inflamatorii, infecţii, cicatrici sau excrescenţe însă nu toate formațiunile evidențiate pe o radiografie indică prezența cancerului.


     Bronhoscopia: Examinarea, fotografierea şi recoltarea prin biopsie - când este posibil – a unei mici cantităţi de ţesut din interiorul plămânilor. Un tub îngust şi flexibil, cu o cameră în vârf se introduce prin nas sau gură şi este ghidată spre zona afectată din plămân. Pe un monitor apare o imagine a căilor respiratorii / plămânilor. Cleştii minusculi de la capătul camerei vor recolta o probă din excrescenţă. Proba poate fi malignă (canceroasă) sau benignă.


     Tomografie computerizată: O radiografie care arată o imagine tridimensională a organelor corpului. Sesizează apariţia metastazelor la alte organe şi eventuala afectare a nodulilor limfatici (glande) sau a vaselor de sânge. Uneori se administrează un lichid pentru evidenţierea anumitor organe. Radiografia este nedureroasă, dar dă senzaţia de apăsare în timpul rotirii aparatului în jurul corpului.

Citeşte şi: tratamente pentru cancerul pulmonar