Tratamente

Tratamente pentru cancerul pulmonar


În general există 3 tipuri de tratamente folosite în cazul cancerului pulmonar: operația, radioterapia și chimioterapia.
Tratamentul ales și șansele de vindecare depind de :
•    Sănătatea fizică și emoțională
•    Localizarea cancerului în plămân
•    Tipul celulelor canceroase care formează tumora
•    Metastaza tumorii la alte organe


Operatia pentru extirparea tumorii pulmonare

Tratamentul chirurgical este folosit atunci când cancerul pulmonar este de celule non-mici, pentru că tumoara aceasta crește mai încet. Cancerul pulmonar cu celule mici poate fi îndepărtat doar dacă boala este într-o fază de dezvoltare incipientă.
Operația în cazul cancerului pulmonar este posibilă numai după ce chirurgul a luat în considerare următoarele aspecte:
• Sănătatea plămânilor și starea generală a pacientului trebuie să fie bune, pentru a rezista operației
• Tumora nu a generat metastaze

Există trei tipuri de operații pentru cancerul pulmonar:
Lobectomia – Se face când tumoara este prezentă într-un singur lob al plămânului.
Pneumonectomia – se îndepărtează un întreg plămân
Rezecția capetelor – Se îndepărtează noduli mici și este procedura de elecție dacă starea fizică a pacientului nu permite o operație mai extinsă.

Intervenția chirurgicală se efectuează imediat după completarea evaluării preoperatorii și ar trebui să se încadreze în maximum patru săptămâni de la trimiterea spre tratament chirurgical.

Chimioterapia pentru cancerul pulmonar

Chimioterapia este un termen general pentru tratamentul medicamentos al cancerului. Medicamentele distrug celulele canceroase dar nu afectează în mod semnificativ celulele sănătoase.
Chimioterapia este tratamentul standard în cazul cancerului pulmonar cu celule mici (CPCM), deoarece celulele CPCM cresc rapid și se pot raspândi pin organism încă din stadiile incipiente ale bolii (metastaza). Medicamentele chimioterapice trec prin circuitul sanguin și distrug celulele canceroase. În urma terapiei simptomele se diminuează si crește șansa de supraviețuire. Chimioterapia este foarte eficientă la aproximativ 80% din pacienții cu CPCM. Dacă boala răspunde foarte bine la acest tratament, atunci radioterapia poate fi folosită pentru a stopa revenirea cancerului.

Medicamentele folosite în tratarea CPCM includ Cisplatin, Etoposide, Adriamycin, Ifosfamide și Vincristine, ele putând fi folosite în combinații. Decizia depinde de starea generală de sănătate a pacientului și de stadiul bolii.
Chimioterapia poate fi folosită și în tratamentul cancerul pulmonar cu celule non-mici (CPCNM), însa în acest caz este foarte eficientă doar la aproximativ 20-30% din pacienți, este parțial eficientă la alte 20-30%, contribuind doar la diminuarea simptomelor, ex: tusea și senzația de sufocare.


Radioterapia pentru cancerul pulmonar

Radioterapia este un termen general pentru tratamentul cancerului cu raze X. În general această metodă este combinată cu intervenția chirurgicală și/sau chimioterapia.
Radioterapia folosită în cazul cancerului pulmonar este de două tipuri :
- radioterapie externă,  prin direcționarea razelor X în zona afectată - aparatele cel mai frecvent utilizate sunt acceleratorii liniari
 - Brahiterapia (sau radioterapia internă) prin implantarea unei cantități mici de substanțe radioactive în interiorul plămânului.