Diagnostizarea

diagnostizareprinrmnMetode de diagnostizări a cancerului de rinichi

Dacă prezentaţi simptome care sugerează cancer de rinichi, este posibil să se efectueze  unul sau mai multe dintre următoarele teste, pentru depistarea problemei:

  •  Teste de urină: se verifică urina dacă are în compoziţie sânge şi alte semne de boală.
  •  Teste de sânge: laboratorul verifică sângele pentru mai multe substanţe, cum ar fi creatininei. Un nivel ridicat al creatininei poate însemna că rinichii nu funcţionează corespunzător.
  •  Ultrasunete: cu ajutorul ecografiei se crează o imagine a rinichilor şi a ţesuturilor din jur. Cu ajutorul ecografiei se poate depista o tumoare la rinichi.
  •  Tomografie Computerizată -CT : Un aparat cu raze X conectate la un calculator are o serie de imagini detaliate ale abdomenului. Puteţi primi o injecţie cu material de contrast, astfel tractul urinar şi ganglionii limfatici apar în mod clar în imagini

 

  •  Rezonanţă Magnetică Nucleară - RMN: este un aparat cu un magnet puternic conectat la un calculator, şi este folosit în cazul cancerului renal pentru a obţine imagini detaliate ale tractului urinar şi ganglionii limfatici. Înainte de RMN puteţi primi o injecţie de material de contrast. RMN-ul poate arata cancer la rinichi, ganglioni limfatici, sau alte ţesuturi din abdomen.
  •  Pielografie intravenoasă: O substanţă de contrast este introdus intravenos, pe măsură ce urina trece prin rinichi, ureter şi vezică se fac radiografii  (pielografia nu este folosit la fel de frecvent ca CT sau RMN pentru detectarea cancerului de rinichi.)
  •  Biopsia: preluarea de ţesut pentru a căuta celule canceroase se numeşte o biopsie. În unele cazuri, medicii fac o biopsie pentru a diagnostica cancerul renal. Se introduce un ac subţire prin piele în rinichi pentru a prelua o mică parte din ţesut. Ţesutul va fi examinat de patolog.