7 aditivi alimentari de care trebuie sa te feresti

euridinmancareAproximativ 3000 de substanţe pot fi adăugate în alimente, cu scopul de a schimba culoarea, a creşte termenul de valabilitate, a creşte gustul, sau altele. Toate aceste substanţe pot fi folosite legal, însă cât de benefice sunt pentru sănătatea noastră, acesta este o altă poveste.


Aproape toate mâncărurile procesate conţin aditivi alimentari, numai că descifrarea lor pe etichetele produselor poate fi un puzzle adevărat.

Toată lumea ştie că consumul de alimente integrale şi proaspete, este cea mai bună metodă de a avea un organism sănătos şi de a  preveni cancerul, dar este aproape imposibil ca dieta noatră zilnică să nu conţină alimente procesate.

Citeşte mai departe: 7 aditivi alimentari de care trebuie sa te feresti

Consumul de alcool si cancerul mamar

vin rosuConsumând mai mult de două pahare de vin roșu pe zi crește riscul de cancer mamar?

Consumul a două pahare de vin pe zi, chiar dacă vi se pare ca fiind o cantitate mică, poate avea consecințe grave în timp. 


Doamnelor și mai ales domnișoarelor, gândiţi-vă: un nou studiu a evidențiat faptul că consumul zilnic a două pahare de vin roșu, sau mai mult, crește riscul apariției cancerului de sân cu 50 la sută.

 

Citeşte mai departe: Consumul de alcool si cancerul mamar

Obezitatea si supraponderalitatea, factori de risc la dezvoltarea cancerului

Ce este obezitatea?

obezitateObezitatea este o afecţiune, iar persoana care suferă de o asemenea afecțiune are în proporţie anormal de mare şi nesănătoasă grăsime corporală, care poate proveni de la consumul exagerat de alimente (mai mare decât nevoile fiziologice), sau de la dereglări metabolice.


Pentru a măsura obezitatea, cercetătorii folosesc Indicele de Masă Corporală (IMC),care este un indicator oficial, de calculare a greutății ideale. IMC se calculează împărţind greutatea unei persoane (în kilograme), cu înălţimea lor (în metri) la pătrat. Calcularea Indicelui de Masă Corporală este una dintre cele mai răspândite metode de analiză a gradului de obezitate datorită simplității ei. Totodată oferă o măsură mai exactă a obezităţii decât grautatea corporală.

Interpretarea valorii obținute:


Valoare IMC         Categorie IMC
sub 18,5                 subponderal
între 18,5 și 25        normal
între 25 și 30           supraponderitate
peste 30                 obezitate gravă

Tabelul de mai sus nu este aplicabil la calcularea IMC pentru tinerii de sub 18 ani și persoanelor în vârstă.

Citeşte mai departe: Obezitatea si supraponderalitatea, factori de risc la dezvoltarea cancerului

Tigarile light la fel de nocive ca cele normale

masina-de-testat-fum• Nu demult timp a intrat în vigoare o lege care interzice producătorilor de tutun folosirea termenilor "light",”ultralight”, sau "mind" în etichetarea produselor din tutun (Extras din lege: „Următoarele inscripţii sunt considerate interzise: Light, Lights, Ultralight, Ultralights, Supralight, Supralights, Extralight, Extralights, Mind şi Minded"). Cu toate acestea, aproape toţi producătorii de tutun folosesc culori diferite la ambalaje (cum ar fi ambalaj aurit sau de argintiu) la produsele comercializate, despre care fumătorii cred că aceste ţigări nu sunt la fel de dăunătoare ca alte ţigări.

• Când gudron se măsoară cu un aparat , fumul de ţigară de la o ţigară „light” are un randament mai scăzut de gudron în fum decât o ţigară obişnuită.Cu toate acestea, oamenii nu fumează ca o maşină, aşa că pot inhala în continuare un randament ridicat de gudron și cu o ţigară light.

• Ţigările light nu sunt mai sigure decât ţigările obişnuite. Singura modalitate de a reduce riscurile de boli legate de fumat, este  de a renunţa în totalitate.

Citeşte mai departe: Tigarile light la fel de nocive ca cele normale

Nitritul de sodiu E250 folosit ca aditiv alimentar

carne-rosieTe-ai întrebat vreodată care sunt produsele alimentare pe care ar trebui să le eviți deoarece provoacă cancer? Putem începe identificarea alimentelor cauzatoare de cancer, odată ce cunoaștem componenții  din alimentația noastră care provoacă cancer.
Unele dintre aceste ingrediente sunt aditivi alimentari şi substanţe chimice folosite pentru a spori gustul produselor, în timp ce altele sunt folosite strict pentru aspectul acestora sau pentru a prelungi perioada de valabilitate a produsului.
Cheia pentru a evita alimentele cauzatoare de cancer este de a şti ce ingrediente sunt cancerigene  şi apoi citirea etichetelor  produselor  alimentare, pentru a evita consumarea acestor ingrediente.

Citeşte mai departe: Nitritul de sodiu E250 folosit ca aditiv alimentar