7 aditivi alimentari de care trebuie sa te feresti

euridinmancareAproximativ 3000 de substanţe pot fi adăugate în alimente, cu scopul de a schimba culoarea, a creşte termenul de valabilitate, a creşte gustul, sau altele. Toate aceste substanţe pot fi folosite legal, însă cât de benefice sunt pentru sănătatea noastră, acesta este o altă poveste.


Aproape toate mâncărurile procesate conţin aditivi alimentari, numai că descifrarea lor pe etichetele produselor poate fi un puzzle adevărat.

Toată lumea ştie că consumul de alimente integrale şi proaspete, este cea mai bună metodă de a avea un organism sănătos şi de a  preveni cancerul, dar este aproape imposibil ca dieta noatră zilnică să nu conţină alimente procesate.

Următorii aditivi sunt cele de care cu siguranţă trebuie să staţi departe. Uitaţivă bine la etichete, şi dacă apare vreunul pe ele, e indicat să cumpăraţi alt produs.

Galat de propil.

Galatul de propil sau E310 este un antioxidant, folosit pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor. Este folosit în uleiurile vegetale, produsele din carne, baza de mâncăruri, guma de mestecat, si este adesea folosit cu următoarele două aditivi. Nu se admite utilizarea lui în hrana sugarilor şi a copiilor mici, deoarece poate provoca afecţiuni hematologice.
BHA şi BHT
Butilhidroxianisol(bha) –ul şi Butilhidroxitoluen(bht) –ul sau cunoscute şi ca E320 şi E321 sunt folosiţi ca şi galatul de propil ca antioxidant. Deobicei se regăsesc în cereale, gumă de mestecat, uleiurile vegetale, chipsuri. În mai multe studii effectuate pe şoareci a reieşit faptul că aceste aditivi provoacă cancer. Totodată aceşti aditivi pot provoca alergii şi stări de somnolenţă. Pot induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), sunt carcinogeni şi cu efecte estrogenice.

Glutamat monosodic
Monoglutamatul de sodiu, monosodium de glutamat, MSG, sau E621 (toate denumirile reprezintă acelaş aditiv)  este utilizat ca potenţiator de aromă (menţine şi amplifică aromele de bază a alimentelor) în produse precum sosuri pentru salate, mezeluri, hot dog, tonul conservat, chips-uri  si multe altele. Acesta poate produce persoanelor sensibile dureri de cap, slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură în antebraţ şi ceafă, astm, modificări de ritm cardiac.
Nu este admis in produsele pentru copii. Este neurotoxic, poate declansa maladiile Huntington, Alzheimer şi Parkinson.

Aspartam
Aspartam sau E951 este un aditiv alimentar folosit ca îndulcitor. Aspartamul este de 200 de ori mai dulce ca zahărul de masă, ceea ce este un câştig pentru producătorii de alimente.  Încă în anul 1970 sa constatat faptul că cauzează cancer la creier la şoareci, teste ulterioare din 2005 au arătat acelaşi lucru, însă el poate fi folosit în continuare ca aditiv alimentar.
Este unul dintre cei mai contestaţi aditivi alimentari, raportându-se de-a lungul timpului efecte adverse ca: oboseala, ameţeli, halucinaţii, dureri de cap, palpitaţii, anxietate, pierderea memoriei si cancere de creier

Acesulfam de potasiu
Acesulfam de potasiu (Acesulfam-k) sau E950 este un îndulcitor de 120-200 de ori mai dulce ca zahărul, fără valoare energetică, la fel ca şi aspartam-ul. Este folosit în produse de patiserie, guma de mestecat, deserturi, gelatină  şi băuturi răcoritoare. Studii de laborator efectuate pe şoareci au arătat că e 950 poate cauza cancer.

Olestra
Olestra sau Olean este o grăsime sintetică care blochează absorbţia de grăsimi naturale la nivelul tubului digestiv. Organismul nu este capabil să rupă moleculele foarte mari de grăsime sintetice. Acest lucru duce la tulburari intestinale grave, crampe si balonare. Olestra poate avea ca efect cancerul pulmonar şi de prostată, precum si grave probleme de vedere. .
Olestra diminuează şi capacitarea organismului de a absorbi nutrienţii solubili în grăsime, printre care licopenul, luteina si betacarotenul, antioxidanţi foarte puternici.
Se găseste în alimentele aşa zis dietetice şi mai ales chipsuri.

Nitritul de sodiu
Citiţi articolul separat despre nitritul de sodiu.

Bioportal