Nitritul de sodiu E250 folosit ca aditiv alimentar

carne-rosieTe-ai întrebat vreodată care sunt produsele alimentare pe care ar trebui să le eviți deoarece provoacă cancer? Putem începe identificarea alimentelor cauzatoare de cancer, odată ce cunoaștem componenții  din alimentația noastră care provoacă cancer.
Unele dintre aceste ingrediente sunt aditivi alimentari şi substanţe chimice folosite pentru a spori gustul produselor, în timp ce altele sunt folosite strict pentru aspectul acestora sau pentru a prelungi perioada de valabilitate a produsului.
Cheia pentru a evita alimentele cauzatoare de cancer este de a şti ce ingrediente sunt cancerigene  şi apoi citirea etichetelor  produselor  alimentare, pentru a evita consumarea acestor ingrediente.

Nitritul de sodiu (și nitratele)

 

 

Nitritul de sodiu, cunoscut și sub denumirea de E250, este folosit ca aditiv alimentar. Companiile din industria alimentară adaugă nitrit de sodiu la anumite alimente cu un anumit scop. Această substanţă cancerigenăse adaugă la carnea procesată, crenvuști  și orice alt fel de carne care are nevoie de o culoare roşie să arate "proaspătă". Nitritul de sodiu stabilizează culoarea roșie a cărnii (formând, în combinație cu mioglobina, un pigment de culoare roșie, nitrosomioglobină, care participă la păstrarea aspectului proaspăt al produselor conservate). Cu decenii în urmă, conservarea cărnii se făcea cu sare, dar în mijlocul secolului 20, producătorii de produse alimentare au început să folosească nitrit de sodiu. Acest produs chimic este responsabil de culoarea rozalie a cărnii cu care consumatorii s-au obişnuit. Deși astăzi utilizarea combinelor frigorifice protejează consumatorii de botulism şi bacterii, producătorii adaugă încă nitrit de sodiu pentru ca carnea să arate proaspătă.

 

Nu nitriţii în sine sunt problema. Potrivit unor cercetări de la Universitatea din Minnesota, oamenii introduc în organism o cantitate mai mare de nitriți prin legume, decât prin carne.
În timpul procesului de digestie, nitritul de sodiu este transformat în nitrozamină şi de aici încep problemele legate cancer. Nitrozamina este o substanţă cancerigenă, dar din moment ce nu este un ingredient din punct de vedere tehnic, prezenţa sa nu trebuie trecută pe ambalaj.
Nitrozaminele sunt de asemenea regăsite în produse alimentare care sunt murate, prăjite sau afumate, în produse cum ar fi berea, brânza, produse secundare de peşte şi fumul de tutun.

Ştiind despre ingredientele care provoacă cancer, nu înseamnă că pur şi simplu avem o "listă scurtă" de alimente care trebuie evitate.Trebuie sa fiţi atenţi la etichetele produselor și încercaţi să evita'ţi următoarele produse:

  • Crenvuști /hot dog- Coaliţia de Prevenire a Cancerului recomandă ca copiii de pâna la 12 ani să nu  mănânce mai mult de 12 crenvușturi pe lună, din cauza riscului de cancer
  • Carnea procesată, kaizerul, șunca: aproape întotdeauna conţin nitrit de sodiu ca și hot dog-ul. Puteţi găsi unele fără nitriţi, dar va trebui să le căutați în magazinele naturiste. Kaizerul și șunca sunt deasemenea bogate în grăsimi saturate, care contribuie la riscul de cancer, inclusiv cancerul de sân. Limitarea consumului de carne procesată şi grăsimi saturate pe lângă reducerea riscului apariției cancerului vă ajută să aveți o inimă mai sănătoasă.
  • Chips / biscuiți / prăjituri: Aceste produse conțin în general făină albă și zahăr, precum și grăsimi saturate –acestea fiind cauzatoare de cancer, dar mai nou nu este suficient să verificați existența acestor ingrediente pe etichetă, trebuie defapt să "decodați" lista de ingrediente, deoarece producătorii ascund unele ingrediente pentru a păcăli consumatorii.

Citiţi şi despre : 7 aditivi alimentari de care trebuie să te fereşti