Obezitatea si supraponderalitatea, factori de risc la dezvoltarea cancerului

Ce este obezitatea?

obezitateObezitatea este o afecţiune, iar persoana care suferă de o asemenea afecțiune are în proporţie anormal de mare şi nesănătoasă grăsime corporală, care poate proveni de la consumul exagerat de alimente (mai mare decât nevoile fiziologice), sau de la dereglări metabolice.


Pentru a măsura obezitatea, cercetătorii folosesc Indicele de Masă Corporală (IMC),care este un indicator oficial, de calculare a greutății ideale. IMC se calculează împărţind greutatea unei persoane (în kilograme), cu înălţimea lor (în metri) la pătrat. Calcularea Indicelui de Masă Corporală este una dintre cele mai răspândite metode de analiză a gradului de obezitate datorită simplității ei. Totodată oferă o măsură mai exactă a obezităţii decât grautatea corporală.

Interpretarea valorii obținute:


Valoare IMC         Categorie IMC
sub 18,5                 subponderal
între 18,5 și 25        normal
între 25 și 30           supraponderitate
peste 30                 obezitate gravă

Tabelul de mai sus nu este aplicabil la calcularea IMC pentru tinerii de sub 18 ani și persoanelor în vârstă.

 


Obezitatea este una dintre cauzele cancerului care poate fi prevenită!

Studii multiple confirmă faptul că a fi supraponderal sau obez crește riscul de diferite tipuri de cancer. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) spune că prevenirea excesului de greutate şi a obezității sunt cele mai importante metode de prevenire a cancerului, după renunțarea la tutun.
Cercetătorii britanici estimează că aproximativ 17 000 de cazuri de cancer în fiecare an în Marea Britanie sunt cauzate de excesul de greutate şi obezitate. Acest număr va crește în viitor deoarece la tot mai multe tipuri de cancer apare ca factor de risc obezitatea, iar numărul oamenilor obezi este în creștere de la an la an.
 

Obezitatea creşte riscul de cancer de sân la femei după menopauză

Oamenii de știință estimează că în ţările dezvoltate între 7% şi 15% a cazurile de cancer de sân sunt cauzate de obezitate. Peste o sută de studii arată că femeile care sunt supraponderali sau obezi şi au trecut prin menopauză au un risc crescut de cancer de sân.

Două mari studii din Marea Britanie au arătat că femeile obeze au un risc cu 30% mai mare de cancer de sân după menopauză decât femeile cu o greutate sănătoasă.
Îngrășarea de-a lungul timpului, de asemenea poate creşte riscul de cancer de sân. Studiile au constatat că:
• îngrășarea cu 2-10 kg după menopauză crește riscul de cancer mamar cu 30%
• îngrășarea cu 25 kg după vârsta de 18 ani crește riscul de cancer mamar cu 45%
 

Obezitatea creşte riscul de cancer de colon

Obezitatea este una dintre cele mai importante cauze ale cancerului de colon.
Unele grupuri  de cercetători au estimat că obezitatea este responsabil pentru  11-14% din cazurile de cancer intestinal.
Multe studii au constatat că cancerul de colon este mai frecvent la persoanele supraponderale sau obeze. Două dintre cele mai mari studii până în prezent, inclusiv studiul EPIC, au descoperit că bărbații obezi au un risc crescut cu  50% de cancer de colon decât cei cu o greutate corporală sănătoasă.
Când IMC este folosit pentru a măsura grăsimea corporală, studiile au tendinţa de a găsi doar bărbații obezi predisăuși la un risc crescut de cancer de colon. Însă când cercetătorii folosesc circumferința taliei sau talie-şold la rapoarte, atât bărbaţii cât şi femeile obeze au riscuri mai mari de cancer de colon. Acest lucru sugerează că, la femei, grăsimea in jurul stomacului prezintă o problemă mai mare decât grăsimea în altă parte a corpului.
 
 
Obezitatea creşte riscul de cancer esofagian

Fiind supraponderal sau obez, crește riscul de cancer esofagian.
Fiind supraponderal riscul de a dezvolta acest cancer este dublu, şi fiind obez poate tripla riscul. Experţii au estimat că în Marea Britanie, la 1 din 5 cazuri obezitatea este factorul principal la cancerul esofagian. Unele studii au arătat că acest tip de cancer devine din ce în ce mai frecvent, din cauza creşterii nivelului de obezitate.
 

Obezitatea este un factor de risc pentru multe alte tipuri de cancer

Studiile au arătat că oamenii care sunt supraponderali sau obezi au deasemenea șanse mai mari de a dezvolta cancer de pancreas și rinichi. Studiile au estimat ca persoanele care au o greutate corporală mare reprezintă aproape un sfert din totalul personaleor cu cancer de rinichi.
Există mai multe dovezi care evidențiează faptul că a fi supraponderal sau obez ar putea creşte riscul de multe alte tipuri de cancer, inclusiv:
• cancer la creier
• leucemie
• cancer de ficat
• limfom non-Hodgkin
cancer ovarian, înainte de menopauză
• cancer de prostată
• cancer tiroidian


 Menținând greutatea corporală la una sănătoasă reduce riscul apariției cancerului însă și reducerea greutății la acest nivel este benefică.
Studiile au arătat că persoanele supraponderale şi obeze sunt mult mai predispue la a dezvolta cancer decât persoanele cu o greutate corporală sănătoasă.
Astfel pierderea în greutate poate ajuta la reducerea riscului de cancer, iar oamenii de ştiinţă încearcă acum să confirme acest lucru cu studii relevante.
Un studiu a constatat că la femeile care au pierdut din greutate 20 de kilograme sau mai mult, riscul apariției cancerului a scăzut cu 11%, comparativ cu femeile care și-au păstrat greutatea corporală la una ridicată pentru mai mult timp. Alte studii au găsit rezultate similare pentru cancerul de sân şi alte tipuri de cancer.
Când oamenii încearcă să slăbească într-un ritm alert, în majoritatea cazurilor, în scurt timp revin la greutatea corporală dinaintea dietelor.
Cel puţin un studiu a constatat că femeile a căror greutate a oscilat în jos si în sus cu mai mult de 10 kg, de mai mult de zece ori, au avut riscuri mai mari de cancer la rinichi decât cele a căror greutate a fost stabilă.