Tigarile light la fel de nocive ca cele normale

masina-de-testat-fum• Nu demult timp a intrat în vigoare o lege care interzice producătorilor de tutun folosirea termenilor "light",”ultralight”, sau "mind" în etichetarea produselor din tutun (Extras din lege: „Următoarele inscripţii sunt considerate interzise: Light, Lights, Ultralight, Ultralights, Supralight, Supralights, Extralight, Extralights, Mind şi Minded"). Cu toate acestea, aproape toţi producătorii de tutun folosesc culori diferite la ambalaje (cum ar fi ambalaj aurit sau de argintiu) la produsele comercializate, despre care fumătorii cred că aceste ţigări nu sunt la fel de dăunătoare ca alte ţigări.

• Când gudron se măsoară cu un aparat , fumul de ţigară de la o ţigară „light” are un randament mai scăzut de gudron în fum decât o ţigară obişnuită.Cu toate acestea, oamenii nu fumează ca o maşină, aşa că pot inhala în continuare un randament ridicat de gudron și cu o ţigară light.

• Ţigările light nu sunt mai sigure decât ţigările obişnuite. Singura modalitate de a reduce riscurile de boli legate de fumat, este  de a renunţa în totalitate.

 

1. Ce este defapt o ţigară light?

Producătorii de tutun schimbă reţetele de ţigarete din anii 1950. Anumite ţigări cu următoarele caracteristici, au fost comercializate ca ţigări "light" :

  • au filtre de celuloză acetate (pentru a filtra gudronul).
  • sunt folosite hârtii de ţigară foarte poroase (pentru a permite substantelor chimice toxice să se evapor, înainte de a fi inhalate).
  • au orificii de ventilare în vârful filtrului (pentru a dilua fumul cu aer).
  • sunt folosite diferite amestecuri de tutun.

Când sunt analizate de către o maşină de fumat, fumul unei ţigări light are un randament mai scăzut de gudron decât fumul de la o ţigară obişnuită. Cu toate acestea, o maşină nu poate prezice cât de mult gudron inhalează un fumător . De asemenea, studiile au arătat că prin modificările de design de ţigară, nu s-au redus riscul de boli cauzate de ţigări, cum este cancerul de pulmonar.


Sunt ţigările light-uşoare mai puţin periculos decât cele obişnuite?

NU! Mulţi fumători aleg aşa-numitele ţigări light sau ultralight, deoarece cred că aceste ţigări le-ar expune la mai puţin gudron şi ar fi mai puţin dăunătoare pentru sănătatea lor decât ţigările obişnuite. Cu toate acestea, ţigările uşoare nu sunt mai sigure decât ţigările obişnuite. Expunerea de gudron de la o ţigară light poate fi la fel de mare ca de la o ţigară obişnuită, dacă fumătorul ia puffuri lungi, profunde, sau frecvente. Ţigările light, ultralight, superlight nu reduc riscurile de sănătate cu nimic.

Mai mult decât atât, nu există ţigări sigure. Singura modalitate garantată de a reduce riscul pentru sănătatea dumneavoastră, precum şi riscul altora, este să renunţarea la fumat completă.
Deoarece toate produsele din tutun sunt dăunătoare şi pot provoca cancer, utilizarea acestor produse este puternic descurajată.
Nu există nici un nivel sigur de consum de tutun. Oamenii care folosesc orice tip de produs din tutun ar trebui să renunţe.

Sunt ţigările uşoare-light cauzatoare de Cancer ?

Da. Persoanele care fumează ţigări de orice fel prezintă un risc crescut de cancer pulmonar decât cei care nu fumează. Fumatul este dăunător pentru aproape fiecare organ al corpului.
Oamenii care au trecut de la ţigări normale, la cele light sunt susceptibile de a fi inhalat aceeaşi cantitate de substanţe chimice toxice, şi rămân la risc ridicat de a dezvolta cancer şi alte boli. Fumatul cauzeaza cancer de plamani, esofag, laringe (caseta de voce), gura, gat, rinichi, pancreas, stomac, si colul uterin, precum şi leucemie acută mieloidă (6).
Indiferent de vârsta lor, fumătorii pot reduce substanţial riscul de boli, inclusiv cancer, renunţând la fumat.


Dacă ţigările light conţin mai puţin gudron, de ce sunt la fel de nocive?

Prin reducerea concentraţiei de gudron, se reduce de asemenea randamentul de nicotină. Deoarece fumatorii tănjesc după nicotină, aceştea pot inhala mai profund;  frecventa cu care trag fumul de țigară în plămâni este mai mare, sau încep să fumeze mai multe ţigări pentru a obţine aceaşi cantitate de nicotină ca din cele normale. Unele cercetări au arătat faptul că fumătorii care au trecut de la țigări normale la cele light acoperă porii din filtre cu degetul (nefiind conștienți de acest lucru) pentru a readuce la normal nivelul de nicotină inhalat.

Ca rezultat, fumătorii ajung să inhaleze  mai mult gudron, nicotină, şi alte substanţe chimice nocive decât ce se poate măsura cu aparatele care măsoară nivelul de gudron si nicotină.
Documentele industria de tutun arată că firmele erau conştiente de faptul că fumătorii de ţigări light compensează prin diferite moduri concentrația de nicotină, și că țigările light sunt la fel de nocive ca cele normale.