7 sfaturi pentru a evita cancerul de piele

bronzare in solarVine vara, şi fiecare dintre noi ne gândim cum să avem o piele frumos bronzată, însă uităm că expunerea necontrolată la soare precum folosirea aparatelor solare crește riscul apariției cancerului de piele.

Un nou studiu publicat Clinica Mayo (organizație medicală nonprofit din America) a constatat că numărul cazurilor de melanom, cancerul de piele mortal, au crescut de opt ori în rândul femeilor şi de patru ori în rândul bărbaţilor tineri în ultimii 40 de ani. În timp ce aceste cifre prezintă motive de îngrijorare , autorii studiului au constatat că numărul deceselor provocate de cancerul de piele în rândul tinerilor este în scădere, din cauza diagnostizării timpurie, și a metodelor mai bune de diagnosticare.

Potrivit cercetătorilor, principalul vinovat pentru creșterea cazurilor de cancer melanom  este bronzarea artificială.
Defapt, mulţi oameni au impresia greşită că bronzarea artificială le protejează de cancerul de piele prin faptul că astfel se evită arsurile.

 

 

Utilizarea saloanelor de bronzat a crescut foarte mult în ultimii ani, mai ales în rândul adolescenților și a tinerilor. Aproape 70 la sută din clienții saloanelor de solar sunt fete si femei cu vârsta între 16 şi 29 de ani. Tocmai din această cauză numărul cazurilor de melanom la femei este în continuă creștere față de bărbați.

 

 


În timp ce expunerea pielii în timpul orelor de prânz pentru 15 minute (fără folosirea vreunei metode de protecție), poate ajuta organismul să producă mult-necesara vitamina D, la expunerea pentru mai mult timp este necesar protejarea acestuia împotriva radiațiilor directe și a arsurilor.

Iată câteva sfaturi de urmat în timpul verii și nu numai, pentru evitarea cancerului de piele :

  1. Evitati bronzarea artificială.
  2. Stați cât mai mult la umbră, mai ales în timpul orelor de la amiază.
  3. Purtați haine lejere, dar care să acopere cât mai mult posibil din corp.
  4. Purtați o pălărie cu bor larg pentru a umbri fața, capul, și gâtul.
  5. Evitați pe cât posibil expunerea pielii la soare între orele 10 și 15. În acest interval  de timp radiațiile UV au cele mai mari valori.
  6. Purtați ochelari de soare care să acopere ochii și blocheză cât mai mult din radiațiile UV.
  7. Deși unele noi cercetări afirmă faptul că folosirea cremelor solare este dăunătoare pielii, chiar prezintă un factor de risc, când folosiți cremă, acesta să aibă un Factor de Proteție Solară de cel puțin 15 sau mai mare. Nu trebuie să uităm nici faptul că după ce pielea e expusă pentru mult timp la radiiațiile soarelui să folosim o crema cu extrecte de plante de rehidratare a pielii, cum ar fi cele pe bază de mușețel, gălbenele și propolis.

Atenție: dacă aveți arsuri grave, nu e indicat folosirea cremelor pe bază de aloe vera!

Tu cum îți protejezi pielea ?