Metode de preventie a cancerului

mancaresanatoasaMai jos îți prezentăm trei obiceiuri sănătoase de urmat. Acestea reprezintă cheia succesului către o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Integrând aceste măsuri în viața ta de zi cu zi, treptat, împărtășind cu familia și prietenii, nu numai că îți va schimba  modul de viață, dar va ajuta și la prevenirea cancerului.

 

Mănâncă sănătos


Poți reduce riscul apariției cancerului acordând atenție sporită dietei.
Ultimele cercetări confirmă că aproape o treime a deceselor provocate de cancer sunt strâns legate de dietă și activitatea fizică.


Poți preveni ușor apariția cancerului prin schimbarea obiceiurile tale legate de dieta zilnică.
alimente sanatoasePoți începe prin reducerea aportului de grăsimi, în special grăsimile de origine animală. Asigură-ți o dietă bogată în fructe, legume, nuci, fasole și cereale integrale.


Prin pași mărunți departe ajungi!
Nu e ușor să-ți schimbi obiceiurile alimentare de la o zi la alta. Începe cu pași mici! La început adaugă dora căteva porții de fructe și legume la dietă zilnică. Prin astfel de pași mărunți deja ai inceput să reduci apariția cancerului. În salate adaugă cât mai multe verdețuri, cum ar fi spanacul. Poți consuma o piersică sau o portocală la micul dejun.


Limitați consumul de alcool.
Cancerul de gura, esofag, de ficat și de sân sunt strâns legate de consumul de alcool. Consumul de alcool la bărbați nu ar trebui să depășească două pahare pe zi, iar femeile ar trebui să se limiteze la un pahar pe zi.


Evitați carnea procesată și carnea roșie!
Consumând cantități mari de carne roșie crește probabilitatea apariției cancerului. Evitați pe cât posibil carnea procesată cum ar fi: șunca, pastrama, salamul, cârnații, crenvurstiul. Încercați să mâncați mai multă carne de pește, de pasăre.

Fii activ

stretchingExercițiile fizice moderate, de minim trei ori pe săptămână, ar putea face o mare diferență în ceea ce privește bunăstarea și sănătatea ta. Cercetările arată că activitatea fizică reduce riscul apariție cancerului de colon cu aproximativ 50% și joacă un rol important în reducerea riscului de alte tipuri de cancer.
Pașii mici contează: folosește scările în locul liftului, parchează mai departe de destinație sau mergi pe jos sau cu bicicleta la lucru.


Începutul

 • Adaugă activitatea fizică la rutina de zi cu zi. Mergi pe jos sau cu bicicleta la lucru, plimbă câinele împreună cu copii, poți include în program exerciții fizice ușoare în timp ce te uiți la televizor.
 • Fă-ți timp pentru activitatea fizică. Fă o plimbare sau chiar jogging în timpul pauzei de prânz sau înlocuiește pauzele de cafea cu o pauză de fitness. Încearcă să faci ceva activ împreună cu famila mai ales la sfârșit de săptămână. Alegeți activități cum ar fi o plimbare în parc, jogging sau  urcatul scărilor.

Implică-ți prietenul

 • Implică un prieten sau un membru de famile în exercițiile pe care le faci, astfel scade riscul de a te lăsa de mișcarea de care ai nevoie. Planifică o petrecere cu jocuri și activități active din punct de vedere fizic pentru familia ta și prietenii copiilor tăi.
 • Dezvoltă noi prietenii cu persoane care sunt activi fizic. Alătură-te unui grup care organizează drumeții.

Rămâi motivat

 • Planifică! Exercițiile fizice trebuie să devină o parte din activitatea ta zilnică sau săptămânală. Însemnele din calendar te pot ajuta să nu uiți de exercițiile fizice.
 • Alege activități care nu necesită abilități noi, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scărilor sau jogging-ul.
 • Fă exercițiile împreună cu  prieteni care sunt la același nivelul cu tine.
 • Dezvoltă abilități noi
 • Găsește prieteni care să te învețe lucruri noi!
 • Antrenează-te pentru a dezvolta abilități noi prin înot, gimnastică, tennis, etc.

Folosește resursele disponibile

 • Alege activități care să necesite facilități sau echipamente minime, cum ar fi mersul pe jos, jogging-ul sau exerciții de stretching.
 • Identifică resurselor ieftine: o alergare într-un parc e la fel de benefic ca alergarea într-o sala de fitness.

Nu lăsa vremea să te oprească

 • Alege activități care nu depind de vreme - dansul aerobic, înotul în piscină interioară, urcatul scărilor, mersul pe jos sau dansul.
 • Pregătește-te pentru schimbarea anotimpurilor. Incearcă schiatul sau patinajul în timpul iernii, și înotul, tenisul sau ciclismul în timpul verii.


Renunță la fumat

fumatul interzisFumatul este cel mai dăunător obicei.
Principalul factor de risc în apariția cancerului de plămâni, gât, gură și esofag, fumatul cauzează și boli de inima, emfizem și multe alte probleme de sănătate.


Fumatul este responsabil pentru aproape o treime din cazurile de deces cauzate de cancer.
Fumatul este principalul responsabil în proporție de 80% de cazurile de cancer pulmonar și 30% de decesele de cancer. Nefumătorii care sunt expuși la fum (fumătorii pasivi) sunt expuși la rândul lor la riscul apariției cancerului pulmonar și alte probleme respiratorii.