Sase tipuri de cancer care pot fi prevenite cu activitati fizice zilnice


exercitii-fizice-usoareUn diagnostic de cancer poate fi un eveniment devastator pentru oricine -, dar să nu uităm faptul că unele tipuri pot fi prevenite.  Potrivit estimărilor,  jumătate din numărul total  a deceselor provocate de cancer pot fi evitate prin practicarea unui stil  sănătos de viață, afirmă Societatea Americană de Cancer.

Una dintre cele mai eficiente metode de prevenție este exercițiul fizic.

În timp ce beneficiile unui program regulat de fitness, includ menţinerea greutății corporale, îmbunătăţirea tensiunii arteriale, exercițiile fizice regulate pot opri, de asemenea, apariţia multori boli. Mai multe studii au arătat că activitatea fizică este asociată cu risc scăzut de anumite tipuri de cancer, în special de sân și cancer de colon.
Nu este niciodată prea târziu pentru a începe un program de fitness, afirmă dr. Priscilla Furth, profesor de oncologie. "Vestea bună este ca nu contează când vă apucați de exerciții,  beneficiile lui le lui sunt aceleași la orice vârstă", a spus Furth.

Iată șase tipuri de cancer care pot fi prevenite cu activitați fizice zilnice:

 

Cancerul colorectalvarstnici-la-jogging

Oamenii care au un stil de viaţă sănătoasă, care include și execiții fizice regulate zilnice, de cel puțin 30 de minute/zi, prezintă un rics foarte redus de cancer colorectal, conform unui studiu publicat în British Medical Journal.
Potrivit unui studiu realizat la Institutul de Cancer din Copenhaga la care au participat  55,489 bărbați și femei cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani, care au fost urmăriți pe o perioadă de aproape zece ani, numărul cazurilor de cancer colorectal a fost cu 23 la sută mai mic la persoanele care făceau exerciții fizice zilnice.

Cancerul de prostată

Deși multe studii au fost neconcludente, unele cercetări sugerează o legătură strânsă între activitatea fizică zilnică şi  riscul mai redus de cancer de prostată.
Bărbații care au avut exercitii fizice regulate, au arătat un risc mai mic de a dezvolta cancer de prostată, comparativ cu cei care nu aveau un stil de viață care implica și activitate fizică, conform unui studiu din 2006 realizat de Jurnalul International de Cancer. Şi un studiu din 2005 realizat în china afirmă același lucru.

 

Cancerul mamar

Potrivit unui studiu realizat anul trecut de Breast Cancer Research, femeile care au un istoric familial de cancer mamar, au redus riscul apariției cancerului cu 25 la sută numai prin introducerea a 20 de minute de activitate fizică moderată sau viguroasă de cel puţin cinci ori pe săptămână, împreună cu menţinerea unui stil de viaţă sănătoasă.
Potrivit unui studiu realizat de Journal of Clinical Oncology, femeile aflate la menopauză care au renunţat la un stil de viață sedentară şi au trecut la exerciții fizice zilnice, au arătat modificări ale nivelului de hormoni și proteine compatibile cu un risc redus de cancer de sân.


Cancerul pulmonar

Exercițiile fizice regulate reduc riscul de cancer pulmonar la fumători și la persoanele care au renunțat la fumat.

Cercetătorii din cadrul Universității din Minnesota au umărit timp de 16 ani 37000 de femei fără cancer. Ei au descoperit că femeile cu un nivel ridicat activitate fizică au fost mai puțin susceptibile de a dezvolta cancer pulmonar, decât cei care au raportat un nivel scăzute de exerciţii.
Potrivit unui studiu din 2003 realizat de Jurnalul American de Epidemiologie, atât bărbaţii cât şi femeile care duc o viață care cuprinde activităţi fizice moderate a arătat un risc foarte redus de cancer pulmonar, în special cele cu au avut Indicele de Masă Corporală la o valoare normală, și fumătorii.

Cancerul ovarian

Deși sunt necesare studii suplimentare, unele deja sugerează o legătură strânsă între exerciţiile fizice şi un risc mai redus de cancer ovarian epitelial. Femeile care au o activitate fizică zilnică de intensitate mare prezintă un risc redus de cancer ovarian invaziv, comparativ cu femeile care duc o viață sedentară.
Sfatul specialiștilor pentru cei care încep un program de exerciții: începeți de la o intensitate mică, şi treceți treptat până la un nivel moderat.

 

Cancerul gastric

Un studiu realizat în 2008 a evidențiat faptul că persoanele care au un stil de viață care cuprinde și activitate fizică regulată au un risc de cancer gastric cu 50 la sută mai mic, față de persoanele în a căror viață lipsește cu desăvârșire activitatea fizică.

Oamenii care au făcut activitate fizică intensă pe tot parcursul vieţii lor, au avut, de asemenea, un risc scăzut de cancer de stomac potrivit unui studiu din 2007 efectuat în Europa. Și cercetătorii din Ontario au ajuns la concluzia că riscul de cancer de stomac scade cu 20 - 40 la sută la cei care au făcut exercitii fizice intense mai mult de trei ori pe săptămână, comparativ cu cei care fac exerciții fizice o dată pe lună.