Barbatii in dezavantaj fata de femei in cazul cancerului de piele

Potrivit unui  nou studiu european, femeile diagnosticate cu melanom au sanse mai mari de supravietuire decat barbatii, au un risc mai scazut ceea ce priveste reaparitia cancerului.


Ultimele descoperiri publicate in Journal of Clinical Oncology, arata  faptul ca femeile sunt mai putin susceptibile de a muri de melanom – forma de cancer de piele care provoaca cele mai multe cazuri de deces.

 
Cercetatorii au sugerat ca diferentele biologice dintre sexe ar putea influenta modul in care organismul se ocupa cu cancer, desi o explicatie concreta cu privire la rezultatele mai bune la femei inca lipseste.
La studiu au participat peste 2 600 de persoane cu melanom, fiind urmariti pe o perioada de doi, pana la 12 ani. In acest timp, 366 de barbati si 267 de femei au murit.


Acest lucru insemna ca femeile prezinta o probabilitate mai scazuta cu 30% sa moara din orice cauza pe parcursul studiului, si aproape cu 30 la suta mai putin probabil sa moara de la melanom in comparatie cu barbatii.
Totodata femeile au prezentat un risc mai scazut cu 30 la suta in ceea ce priveste reaparitia cancerului.

Studiile anterioare sugerau faptul ca comportamentul explica diferentele dintre barbati si femei -  femeile viziteaza medicul mai devreme dupa ce constata schimbari pe pielea lor, astfel sunt diagnosticate mai devreme, precum si faptul ca femeile au tumori mai subtiri.


Dar, chiar si atunci cand cercetatorii au luat in considerare grosimea tumorii, au descoperit ca femeile au avut un avantaj de 30 la suta fata de barbati in progresia bolii. "Odata ce cineva are melanom, noi credem ca barbatii si femeile se ocupa de ea in mod diferit", afirma Vernon Sondak, presedinte al Departamentului de Oncologie cutanata la Moffitt Cancer Center.