Numarul cazurilor de cancer ar putea creste cu 75 la suta pana in 2030

globNumărul persoanelor cu cancer va crește cu peste 75% până în 2030 la nivel global,  cu creşteri și mai  accentuate în ţările sărace și foarte sărace, unde nivlul de trai este mică, arată un nou studiu.


La multe ţări în curs de dezvoltare se așteaptă  o creştere a nivelului de trai în următoarele decenii, a declarat Agenţia Internaţională a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) din Lyon, Franţa.
Dar aceste creşteri al nivelului de trai pot avea alte costuri - o creştere a cazurilor de cancer legate de dieta săracă, lipsa activităților fizice, precum și dieta nesănătoasă care sunt asociate cu nivelul de trai mai mare sunt strâns legate de boli, cum ar fi cancerul de san, de prostata și cancerul colorectal, arată studiul.


"Cancerul este deja cauza principală de deces în multe ţări cu venituri mari şi este de așteptat ca ea să devenă cea mai răspândită bolă precum şi cauza principală de mortalitatea în fiecare regiune a lumii în următoarele decenii  ", a spus Freddie Bray din IARC.

Studiul a fost primul care să se uite la modul în care ratele actuale şi viitoare de cazuri de cancer ar putea varia în funcţie de ţările bogate şi cele sărace.
Cercetătorii au descoperit că în ţările slab dezvoltate - mai ales cele din Africa de sud – un număr ridicat de de cancer sunt legate de infecţii - în special cancer de col uterin, cancer de ficat, precum şi cancerul de stomac.
Prin contrast, în ţările bogate, cum ar fi Marea Britanie, Australia, Rusia şi Brazilia, un număr ridicat de cazuri sunt legate cu fumatul  - cum ar fi cancer pulmonar, dar şi cu obezitate şi dieta zilnică.

Cercetătorii au declarat că prin creşterea nivelului de trai în ţările slab dezvoltate, ar conduce probabil la o scădere a numărului  cazurilor de cancer cauzate de infecţii. Dar prin această creştere a nivelului de trai vor creşte cazurile de cancer a căror cauze sunt legate de un nivel de trai ridicat.
La ţările unde nivelul de trai este la un nivel mediu, cum sunt China, India şi Africa numărul cazurilor de cancer va creştere cu 78% până în anul 2030.
Cazurile de cancer în regiunile mai puţin dezvoltate pot avea o creştere de 93 la sută în aceeaşi perioadă, reiese din studiul publicat în revista Lancet Oncology.

Studiul a folosit date de la GLOBOCAN, o bază de date despre ratele de deces cauzate de cancer  în 2008, dinn 184 de ţări din întreaga lume.
Tipurile de cancer cele mai dese  la nivel mondial sunt de cancerul pulmonar, cancerul mamar, cancer colorectal, cancerul de stomac, cancerul de prostata, cancerul da ficat şi cancerul de col uterin.