Organizatia mondiala a sanatatii - fumul de motorina este cancerigen

fum-de-motorina     După o întâlnire dintre experţi internaţionali, care a durat o săptămână,  Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), care este parte a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a clasificat fumul de evacuare a motoarelor diesel ca fiind cancerigen  pentru om (Grupa 1), bazându-se pe dovezi suficiente care au arătat că expunerea la fum este asociat cu un risc crescut de cancer pulmonar.

     Încă din 1988, IARC a clasificat fumul de motorină ca fiind probabil carcinogen la om (grupa 2A).

     Dovezi ştiinţifice a fost revizuit complet de către un grup  de cercetători din cadrul IARC şi, în ansamblu, sa concluzionat că există suficiente dovezi care să afirme carcinogenitatea fumului de motorină.
Grupul a concluzionat şi faptul că fumul de benzină fiind posibil carcinogen pentru om (Grupa 2B),
însă deja în evaluarea din 1989 a fost trecut in acestă grupă.

Zi cu zi milioane de oameni sunt expuşi fumului de motorină, fie prin activitatea lor profesională sau prin aerul înconjurător. Nu doar fumul de eşapament de autovehicule, prezintă un risc în viaţa de zi cu zi, ci şi  fumul de la alte motoare diesel, inclusiv trenurile diesel şi nave, precum şi  fumul de la generatoare.

Una dintre cele mai mari studii referitor la fumul de motorină a fost publicat în martie de către Intitutul National de Cancer din Statele Unite. Pe parcursul acestui studiu 12.300 de mineri au fost urmăriţi timp de mai multe decenii începând din 1947. Cercătatorii au descoperit că minerii nefumători care au fost expuşi la fumul de motorină au avut un risc de şapte ori mai mare de a muri de cancer pulmonar faţă de minerii care nu fumau.


Dr. Christopher Portier, Preşedinte al Grupului de cercetători  IARC, a declarat că "dovezile ştiinţifice a fost convingătoare şi concluzia a fost unanimă: fumul de evacuare ale motoarelor diesel provoacă cancer pulmonar la om" Dr. Portier a continuat:" Având în vedere impactul asupra sănătăţii,
expunerea la acest amestec de produse chimice ar trebui să fie redusă la nivel mondial ".

Experţii au arătat şi faptul că cei care sunt expuşi la locul de muncă la fum de motorină prezintă un risc mul mai mare decat fumatul pasiv, dar un risc mult mai mic faţă de persoanele care fumează două  pachetede ţigări pe zi.

Cei din industria de motorină susţin că studiu nu a fost credibil, deoarece cercetătorii nu au date exacte cu privire la nivelul de expunere a minerilor la fum.

Producătorii de motoare diesel şi cei din industria auto s-au grăbit să sublinieze că emisiilede oxizi de azot,sulf si particule provenite de la autoturisme, camioane şi autobuze au fost reduse cu mai mult de 95 la sută în ultimii ani.


Cancerul a revendicat 7,6 milioane de oameni din întreaga lume în 2008, ultimul an pentru care OMS (Organizatia Mondială a Sănătăţii) are date complete.
Cancerul pulmonar a fost tipul de cancer cu cea mai mare rată de mortale, reprezentând 18% din decesele de cancer.