Sansele la supravietuire e dublu la pacientii care ranunta la fumat


renuntalafumatPotrivit unui studiu publicat de British Medical Journal, pacienții diagnosticați cu cancer  pulmonar aflat într-un stadiu precoce işi vor dubla şansele de supravieţuire la 5 ani, în cazul în care renunţă la fumat, imediat după aflarea diagnosticului.

Fiind primul rezumat de acest gen, la baza căruia se află 10 studii ale cărui rezultate arată că pacienţii diagnosticaţi cu cancer pulmonar ar trebui ajutaţi să renunţe la fumat. După cum bine știm fumatul creşte riscul apariţiei cancerului pulmonar: cei care fumează de  mai mulți ani, au de 20 de ori mai mari şanse de a se îmbolnăvi de cancer pulmonar decît nefumătorii. Cu toate acestea, pâna în prezent nu a fost clar dacă renunţarea la fumat, după apariţia bolii are vreun randament pozitiv sau nu.

 

Rezultatele au arătat că fumătorii care au fost diagnosticaţi cu cancer pulmonar, dar totuşi nu pot renunţa, au şanse mai mari să moară din cauza bolii - şi reapariţia tumorii este mult mai probabilă - decât la colegii fumători, care sunt diagnosticaţi la timp, şi au capacitatea de a renunța la fumat.
Dintre cei care au renunţat la fumat imediat după diagnostic între 63 - 70 la sută au fost in viaţă la 5 ani după diagnostic, în timp ce doar 29 - 33 la sută din  cei care au continuat să fumeze au supraviețuit 5 ani de la diagnosticare. Acest lucru înseamnă că încetarea fumatului dublează șansele de supraviețuire chiar şi dacă boala deja a apărut. Trebuie ţinut minte, totuși, că aceste date din studiu provin de la pacienţi diagnosticaţi cu cancer pulmonar într-un stadiu incipient, atunci când șansele de supraviețuire sunt cele mai mari.

Conform cercetătorilor, aceste rezultate sugerează că continuarea fumatului afectează comportamentul tumorilor pulmonare maligne, și, prin urmare, pacienţii fumători care sunt diagnosticaţi cu cancer pulmonar ar trebui să primească ajutor şi în ceea ce priveşte renunţarea la acest viciu.

Deci niciodată nu e prea tărziu să se renunţe la fumat.