Simptome si diagnosticarea

Un simptom comun al cancerului colorectal este schimbarea tranzitului intestinal.

Simptomele includ:
• diaree sau constipaţie de lungă durată, fără a avea altă cauză aparentă
• senzaţia de defecare incompletă
• prezenţa sângelui în scaun (indiferent dacă acesta este de culoare deschisă sau foarte închisă)
• folosirea toaletei de mai multe ori decât de obicei sau doar senzaţia acestei nevoi
• senzaţie de plin sau balonare cnstantă
• Pierderea in greutate fără vreun  motiv cunoscut
• Senzaţie de oboseală continuă

Deobicei aceste simptome nu sunt datorate cancerului. Alte probleme de sănătate pot cauza aceleaşi simptome. Oricine cu aceste simptome ar trebui să se prezinte la un  medic pentru a fi diagnosticat și tratat cât mai curând posibil.
Deobicei, în primele stadii cancerul nu produce durere. Este important să nu se aștepte să simtă durerea înainte de a vedea un medic

Citeşte mai departe: Simptome si diagnosticarea

Factori de risc

Studiile au descoperit următorii factori de risc pentru cancerul colorectal:


vârsta de peste 50 de ani: Mai mult de 90 la sută din persoanele cu această boală au o vârstă de peste 50 de ani la diagnosticarea cu cancer colorectal. Vârsta medie la diagnostic este de 72 de ani
polipi colorectali: Polipii sunt excrescente pe peretele interior al colonului sau a rectului. La persoanele de peste 50 de ani prezenţa polipilor colorectali este un lucru normal. Dar dinpăcate acestea pot deveni canceroase.
istoricul familial de cancer colorectal: persoanele care au rude apropiate (părinţi, fraţi, surori, sau copii) cu o istorie de cancer colorectal sunt oarecum mai susceptibile de a dezvolta aceasta boală , mai ales în cazul în care au apărut la o vîrsta fragedă. În cazul în care mai multe rude au avut cancer colorectal, riscul este şi mai mare.
antecedente personale de cancer: În cazul persoanelor care au avut deja cancer colorectal, şansa de a avea această boală şi a doua oară, este destul de mare. De asemenea, femeile cu antecedente de cancer ovarian, uter (endometru), sau de sân, prezintă un risc mai mare la dezvoltarea cancerulu de colon sau rect.

Citeşte mai departe: Factori de risc

Despre

colonsirectColonul si rectul fac parte din sistemului digestiv. Ele formează un tub lung, musculos numit şi intestinul gros. Colonul reprtezintă ultimii doi metrii a intestinului gros, iar rectul ultimele 20 de centimetrii din colon.


Alimentele parţial digerate intră în colon din intestinul subţire. Colonul elimină apa şi substanţele nutritive, cum ar fi sarea, şi le transformă în deşeuri(scaun).Deșeurile trec din la colon în rect şi apoi sunt eliminate din organism prin anus.

Citeşte mai departe: Despre