Factori de risk

semnul intraebariiCând vi se aduce la cunoştinţă că aveţi cancer de sân, e firesc să vă întrebaţi ce a cauzat boala. Dar nimeni nu ştie cauzele exacte ale cancerului de sân. Medicii rareori pot spune de ce o femeie dezvoltă cancer de sân şi alta nu.

Se ştie că lovirea sau atingerea sânului nu cauzează cancer, precum şi faptul că cancerul de sân nu este contagioasă.

Medicii, de asemenea, ştiu că femeile care prezintă anumiţi factori de risc sunt mai predispuse decât altele să dezvolte cancer de sân. Un factor de risc creşte şansa de a avea o boală.

Citeşte mai departe: Factori de risk

Tratamente

chemoterapieÎn momentul de faţă există mai multe modalităţi de a trata cancerul de sân. De cele mai multe ori forma de tratament care trebuie urmat este în strânsă legătură cu stadiul în care a ajuns cancerul mamar.


Cele mai frecvente modalităţi de terapie sunt : tratamentul chirurgical, chimioterapia, terapia hormonală, radioterapia.

Citeşte mai departe: Tratamente

Stadiile

Stadiile cancerului de sân:

Stadiul I : tumoarea nu este mai mare de 2 cm, celulele nu s-au răspândit dincolo de sân.

 

Stadiul II A:

Tumoarea nu este mai mare de 2 cm, dar s-a extins la ganglionii limfatici axilari;

Tumoarea  are până la 2 cm şi s-a răspândit la nivelul ganglionilori limfatici axilari

Tumoarea este între 2 şi 5 cm, dar nu s-a răspândit la nivelul ganglionilor limfatici axilari

Stadiul IIB

Tumoarea este mai mare de 5 cm, dar nu s-a răspândit la nivelul ganglionilor limfatici axilari.

Citeşte mai departe: Stadiile

Detectarea si diagnosticarea

examenclinicÎnainte de a avea vreun simptom medicul dumneavoastră poate investiga existenţa cancerului de sân. Cu ocazie unei consultaţii medicul dumneavoastră vă va întreba despre istoricul medical personal cât şi familial, după care va urma un examen fizic. Medicul dumneavoastră poate solicita unul sau mai multe investigaţii imagistice, cum ar fi o mamografie.

Medicii recomandă ca femeile să se prezinte la examene clinice periodice de sân şi mamografii pentru a depista cancerul de sân încă în stadiul incipient. Probabilitatea succesului tratamentelor este mult mai mare atunci când cancerul de sân este detectat din timp.

Citeşte mai departe: Detectarea si diagnosticarea

Despre

examinare-cancer-sanCancerul începe în celule, blocurile care alcătuiesc țesuturile, iar sânii si mare parte a corpului se compun din țesuturi.

Celulele sănătoase cresc si se împart pentru a forma celule noi, deoarece organismul are nevoie de ele. Atunci când celulele sănătoase îmbătrânesc sau se deteriorează, ele mor, şi noi celule le iau locul.

Uneori, acest proces se modifică și noile celule se formează atunci când organismul nu are nevoie de ele, iar celulele îmbătrânite sau deteriorate nu mor, cum ar fi firesc. Acumularea de celule suplimentare formează o masă de țesut numit nodul.

Citeşte mai departe: Despre

Simptome

În primele stadii cancerul de sân nu prezintă simptome. Dar, cum tumoarea creşte, se poate schimba modul în care arată sau se simte la atingere sânul.

Modificările obişnuite includ:

  • o excrescenţă sau îngroşare în piept sau în apropierea acestuia sau în zona de sub braţ
  • o schimbare în mărimea sau forma sânului
  • secreţie mamelonară
  • deformarea areolei sau a mamelonului (retracţie)
  • transpiraţie abundentă la nivelul axilei.
  • vascularizaţia pronunţată la nivelul sânului.
  • orice este palpabil sau vizibil doar la un sân.

Citeşte mai departe: Simptome